Avui no us explicarem cap recepta en concret ni us donarem cap consell. De tant en tant us intentarem transmetre com és el dia a dia d'una persona que no pot menjar tots els aliments indiscriminadament a causa d'una malaltia. És per això que aquesta setmana la dedicarem a les persones celíaques. Molts de vosaltres ja haureu sentit a parlar d'aquesta malaltia, però realment la coneixem tant com ens pensem? Anem a comprovar-ho.
La celiaquia es caracteritza per
ser una malaltia que produeix una inflamació crònica de l’intestí prim, causada
pel fet d’ingerir determinats cereals. La barreja vegetal d’alguns cereals com
el blat, la civada, l’espelta... s’anomena gluten.
El gluten és un conjunt de
proteïnes que pertanyen al grup de les prolamines (solubles en alcohol) i de
les glutelines (insolubles en alcohol) que es troben a les llavors de molts
cereals.
El fet d’ingerir aquest gluten
provoca una reacció contra l’intestí prim, que causa una inflamació i això fa
que la mucosa de l’intestí es lesioni i s’atrofien les vellositats.
Conseqüentment, l’absorció dels nutrients és dolenta, i això provoca que
l’organisme no estigui ben nodrit.
Aquest trastorn apareix a
persones genèticament predisposades, de totes les edats a partir de la
infància. Cal dir també, que la celiaquia no desapareix, és a dir, que qui té
aquesta malaltia ha de conviure amb ella tota la vida. Per tant, es tracta
d’una malaltia crònica.
Alguns dels símptomes gràcies als
quals espot detectar aquesta malaltia són la diarrea crònica, el retard del
creixement en la infància, la fatiga, el mal d’ossos, etc.
Tot i que aquests símptomes poden
estar absents o aparèixer depenent de l’època en que es troba el malalt, i
poden ser símptomes que es manifestin en gairebé tots els òrgans del cos: tan
se’ls hi pot trencar les ungles, com tenir una inflamació a la panxa. És
justament per aquest motiu que és tan complicat pel metge detectar si el
pacient és celíac o no, ja que la gran varietat de símptomes et porta a pensar
sovint en altres malalties.
Actualment, la celiaquia afecta a
un 1% de la població europea: unes 60.000 persones a Catalunya, 400.000 a
Espanya. Generalment, aquests malalts han estat diagnosticats amb retard. Això
significa que han hagut de patir complicacions de salut i malalties associades
que han disminuït la seva qualitat de vida a nivell físic i també psicològic.
El tractament
L’únic tractament que disposen els celíacs és el seguiment d’una dieta
estrictament exempta de gluten durant tota la seva vida, és per això que
aquestes persones, siguin nens o adults, es troben amb problemes socials per
dur a terme una vida totalment normalitzada fora de casa seva (escoles,
restaurants, hotels, menjadors de treball, etc.)
Productes sense gluten. Font: Glutoniana
El principal problema que tenen
els científics que investiguen aquesta malaltia és que actualment no es disposa
de mètodes d’extracció ¡que permetin extreure el gluten al 100% dels diferents
tipus d’aliments. A aquest problema s’hi afegeix el fet que fins fa poc no hi
havia sistemes fiables per a detectar el gluten en aliments per celíacs, la
qual cosa provocava que en els països europeus no existissin normatives legals
que regulessin els nivells de gluten per a celíacs.
Amb aquesta breu explicació
esperem servir d’ajuda als estudiants que conviuen amb amics celíacs o que ells
mateixos ho són. Com hem citat, és una malaltia estesa i cada cop se’n
diagnostiquen més casos. També ens sentiríem molt satisfets si qualsevol celíac
diagnosticat recentment llegís aquest escrit i aconseguíssim així introduir-lo
en el tema. Per qualsevol dubte, pregunta o suggeriment, deixem obert el nostre
fòrum. També us deixem l’enllaç de l’Associació de Celíacs de Catalunya
Fins la propera i que vagi de gust!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada