diumenge, 2 de desembre del 2012

Com preparar una fondue?


Avui parlarem de la fondue. Gairebé tots la coneixeu, però us intentarem donar certs consells a l’hora de preparar-la correctament.

Primer de tot és interessant conèixer els seus orígens: saber que és un menjar típic de Suïssa, que es tracta de cuinar líquids calents en una petita olla de ferro colat o fang cuit col·locada al centre de la taula, amb un suport anomenat caquelon. Els comensals se serveixen tots de la mateixa olla, utilitzant una forquilla, amb la qual introdueixen en el líquid calent petites porcions de diferents aliments.

És un menú senzill i informal, ideal per a qualsevol trobada d’amics en un pis d’estudiants. Entre els fondues més tradicionals es troben el de formatge, carn i xocolata.



Fondue de formatges. Font de la fotografia: Cocinachic

Per a la preparació d'aquest plat necessitem dos elements bàsics: el caquelon i una cullera de fusta per remenar constantment durant la cocció.

Una vegada que el caquelon està a la taula llest per cuinar, cadascú necessita: una forquilla de fondue, un plat per als aliments cuits, una forquilla normal i corrent i tovallons.

A continuació us proposem una recepta clàssica: la Fondue de formatges.


Ingredients

  • 1 dent d'all.
  • 400 gr. de formatge suís “gruyere”. 
  • 200 gr. de formatge “emmental”. 
  • 100 gr. de formatge “fontina”. 
  • 40 cl. de vi blanc. 
  • 1 cullerada de midó de blat de moro.



Elaboració

El primer pas és ratllar tots els formatges, a mà o amb una ratlladora. És aconsellable mantenir-los separats per classes.

Posteriorment posem el caquelon al foc. Tallem la dent d'all a la meitat i ho freguem per tota la superfície interior del recipient.

Incorporem els formatges començant pel més dur i acabant pel més tou. És important anar remenant constantment en forma de “8”, assegurant-se de raspar el fons en cada moviment perquè la fondue no es cremi i la massa quedi suau i cremosa. Una vegada fosos els formatges, s’ha de dissoldre el midó de blat de moro en el vi i incorporar-lo al caquelon, remenant sempre amb la cullera de fusta.

Quan la preparació sigui homogènia (sense líquids separats ni grumolls de formatge sense fondre) és hora de portar-la a la taula i gaudir d'un menú original i divertit.

Què hi podem submergir?

Pollastre cuit, pernil cuit, salsitxes, trossos de pa, vegetals blanquejats, i tots aquells aliments que us agradin, sempre i quan puguin acompanyar-se amb formatge i no es desfacin al punxar-los.

Esperem que us hagi agradat aquesta recepta “diferent” i que us animeu a provar-la i enviar-nos les vostres fotografies.

Fins la propera i que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada